Merkel órákat késett az EU-csúcsról

2009.03.01. 16:04 Módosítva: 2009.03.01. 16:10

Berlinben kora délután erősítették meg hivatalosan, hogy Angela Merkel - akire kulcsszerep hárult a brüsszeli válságtanácskozás levezénylésében - órákat késett a csúcsról. Repülőgépe ugyanis meghibásodott, ezért Hannoverben rendkívüli leszállásra kényszerült.

A kormánygép pilótája a kora reggeli berlini felszállás után az egyik riasztólámpa jelzése alapján észlelte, hogy az egyik hajtómű túlmelegedett. Ezt követően a pilóta az érintett hajtómű motorját kikapcsolta, és a repülőgépet a legközelebbi - azaz a hannoveri - repülőtérre irányította.

A kancellár az alsó-szászországi fővárosban néhány órás várakozásra kényszerült, ezt követően egy tartalékrepülőgéppel folytathatta csak útját Brüsszelbe. Merkel váratlan késése meglehetős izgalmat okozott a kollégák körében, akik a kancellár nélkül nem akarták megkezdeni a csúcstalálkozót. A szokásos családi fotóval azonban nem várták meg Angela Merkelt, így arra a 27 állam- és kormányfő helyett - a kancellár kényszerű távollétében - csak 26 sorakozott fel.