Hét év börtön Zagorec tábornokra

2009.03.02. 14:35

Hétéves börtönbüntetésre ítélte egy zágrábi bíróság hétfőn nem jogerősen Vladimir Zagorec volt horvát tábornokot, akit sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés vádpontjában találtak bűnösnek.

Zagorecet azért ítélték el, mert amikor 2000-ben lemondott védelmiminiszter-helyettesi tisztségéről, "eltüntette" azokat az összesen 5 millió dollárt (3,8 millió euró) érő ékszereket, amelyeket egy német fegyverkereskedő helyezett el biztosítékként a tárcánál 1993-ban, azt követően, hogy megbízást kapott fegyverek vásárlására.

A volt tábornok 1993 és 2000 között volt a védelmi miniszter helyettese, és az 1991-95-ös horvátországi háború idején e tisztségében a fegyverbeszerzésért volt felelős. Franjo Tudjman akkori horvát elnök egyik legközelebbi munkatársaként hatalmas összegek felett rendelkezett. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét. A börtönbüntetés mellett a bíróság elrendelte, hogy Zagorec térítse meg a horvát államnak okozott kárt, és fizesse vissza az 5 millió dollárt.

A horvát extábornok 2000 óta Bécsben élt, az osztrák hatóságok tavaly októberben adták ki Horvátországnak. Pénztőkéjét sikeres ingatlanvállalkozásokba fektette az utóbbi években, és a horvát sajtó szerint hozzávetőleg 26 millió eurós vagyonával a balkáni ország egyik leggazdagabb embere. Zagorec védője azt állította, hogy alaptalanok a vádak, és a volt tábornok felmentését követelte. Az ítélet nem jogerős.