Felfüggesztették Madagaszkár AU-tagságát

2009.03.20. 14:26

Alkotmányellenesnek minősítette a Madagaszkáron végrehajtott hatalomátvételt az Afrikai Unió (AU) Béke- és Biztonsági Tanácsa, és felfüggesztette az ország AU-tagságát.

A testület szerint a hadsereg aktív közreműködésével végbement elnökcsere államcsíny, amely nem fér össze Madagaszkár alkotmányával. Az AU hat hónapot adott az alaptörvénynek megfelelő kormány létrehozására. Ennek legkézenfekvőbb módja a parlamenti választás - mondta a testület soros elnöki tisztét betöltő Burkina Faso AU-nagykövete.

Bruno Nongoma Zidouemba szerint amennyiben nem áll helyre az alkotmányos rend fél éven belül, az AU megfontolja, hogy szankciókat vezessen be az Indiai-óceánban fekvő szigetország vezetői ellen.

Hónapokig tartó utcai tüntetések után Marc Ravalomanana elnök kedden lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek, amelynek vezetői alig néhány óra múlva átadták az ország irányítását Andry Rajoelina ellenzéki vezérnek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás