Walesa az ügynökvádak miatt elhagyná Lengyelországot

2009.03.30. 16:28

Lech Walesa egy AFP-nek adott interjúban azzal fenyegetőzött, hogy elhagyja Lengyelországot, amennyiben büntetlenül maradnak az elmúlt időben őt ért ügynökvádak. Eszerint korábban együttműködött a lengyel kommunista titkosrendőrséggel (SB). "Ez nem áprilisi tréfa. Olyan abszurd röpiratokról van szó, amelyeket egy demokratikus államnak nem lenne szabad tolerálnia" - mondta a Szolidaritás egykori vezetője, akinek az 1989-es békés átmenet is köszönhető.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) tavaly júniusban jelentetett meg egy könyvet, majd nemrégiben egy röpiratot, amelyekben azt állították, hogy Lech Walesa az 1970-es években "Bolek" néven jelentett a kommunista titkosrendőrségnek. Walesa már korábban is tagadta és abszurdumnak nevezte az állítást, a vádak alól 2000-ben hivatalosan is tisztázta egy bíróság.

A könyv szerzői viszont azóta is állították, hogy Walesa több tucat alkalommal is informálta a rendőrséget a gdanski kommunista-ellenes hajómunkások tevékenységéről. "Már megkértem a legfőbb ügyészt és a parlament elnökét, hogy tisztázzák ezeket az állításokat" - mondta Walesa az interjúban. Amíg ez nem történik meg, addig nem vesz részt semmilyen hivatalos rendezvényen, visszaadja a kitüntetéseit, majd elhagyja az országot.