Dezső
15 °C
28 °C

Kijelölték Jörg Haider utódját

2009.04.16. 20:32

Josef Buchert választotta a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt vezetősége a párt elnökjelöltjének, és ezzel gyakorlatilag eldőlt, ki követi a tavaly balesetben elhunyt Jörg Haidert a jobboldali-populista párt élén.

A Haiderhez hasonlóan karintiai politikus neve viszonylag későn merült fel a lehetséges jelöltek között, végül azonban ellenjelölt nélkül, egyhangú támogatással nyerte el a pártvezetés bizalmát.

Még néhány nappal ezelőtt is a szintén karintiai Uwe Scheuch számított Haider legesélyesebb utódjának, nemrég azonban bejelentette, hogy nem vállalja a felkérést.

Mindamellett Bucherrel a "karintiai megoldás" érvényesült, vagyis ismét ebből a tartományból került ki a BZÖ első embere. A leendő pártelnökről úgy tudni, a tartományi pártvezetésben vezető szerepet betöltő Scheuch testvérek, Uwe és Kurt bizalmi emberének számít.

Viszonylag későn kezdte a politizálást, 2002-ben lépett be a hosszú időn át szintén Haider nevével fémjelzett Osztrák Szabadságpártba (FPÖ), majd annak szinte összes karintiai tagjához hasonlóan átigazolt az abból 2005-ben kivált BZÖ-höz.