Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Hamász: Izrael belement a fogolycserébe

2009.04.19. 13:34 Módosítva: 2009.04.19. 13:40

Előrelépés történt a fogolycseréről Izraellel közvetetten folytatott tárgyalásokon, jelentette be vasárnap a Gázai övezetet uraló Hamász radikális palesztin szervezet egyik magas rangú tisztségviselője. "Izrael beleegyezett abba, hogy szabadon engedi annak a 450 palesztin rabnak a legnagyobb hányadát, akinek szabadulását a Hamász követeli" - mondta Mahmúd Zahar.

Zahar szerint a fogolycserét két ütemben fogják végrehajtani. Először a Hamász szabadon engedi a 2006 óta fogságában lévő izraeli katonát, Gilád Salit tizedest, majd Izrael szabadon bocsátja a csaknem 450 palesztin, illetve más arab rabot. Két hónappal később Izrael átad a Hamásznak egy olyan listát, amelyen felsorolja, melyik az az 550 további rab, akit még elengedne. A Hamász tanulmányozni fogja a listát.

Arról nem beszélt, hogy mikor értek el haladást a tárgyalásokon. A legutóbbi ismertté vált üzenetváltás még az Ehud Olmert vezette izraeli kormány idején történt az Egyiptom közvetítésével folyó tárgyalásokon. Olmert azzal vádolta a palesztin szervezetet, hogy kormánya hivatali idejének utolsó napjaira időzítve újabb követelésekkel állt elő az ügyben. Emiatt elmaradt az akkor már majdnem biztosra vett fogolycsere.