Pereszt megnyugtatta Obama álláspontja

2009.05.06. 09:44

Simon Peresz izraeli államfő Washingtonban óvatosan támogatta az Egyesült Államok törekvését, hogy tárgyalásos úton próbálja Iránt megakadályozni abban, hogy az atomfegyverhez jusson.

A Nobel-békedíjas Peresz azután nyilatkozott, hogy csaknem egyórás, zárt ajtók mögötti megbeszélést tartott Barack Obama amerikai elnökkel helyi idő szerint kedden. Peresz azt mondta, a tárgyalás megnyugtatta, az Obama vezette Egyesült Államok fontosnak tartja Izrael biztonságát és nem engedi, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki.

Peresz az első vezető izraeli államférfi, aki az Obama vezette Fehér Házba látogatott. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szűk két hét múlva szintén a Fehér Ház vendége lesz. Netanjahu korábban nem zárta ki, hogy országa katonai akciót hajt végre Irán ellen

Elemzők szerint Peresz nyilatkozata eloszlatta azt a félelmet, hogy Izrael és legfontosabb szövetségese között feszültség alakulhat ki Irán kezelésének módja miatt. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök többször Izrael elpusztítására szólított fel.