Móric
9 °C
15 °C

A dohányzást tiltó törvény ellen tüntettek Ankarában

2009.08.18. 15:09

Ezren tiltakoztak a vendéglátóhelyeken a dohányzást megtiltó rendelkezés ellen hétfőn Ankarában. A tüntetésen részt vevő kávéház- és étteremtulajdonosok a vendégek számának csökkenésétől, és ezért jelentős bevételkieséstől tartanak. Ezért az egészségügyi minisztérium elé vonulva azt kérték, hogy a hatóságok enyhítsenek az intézkedésen, és tegyék lehetővé az éttermekben és a kávézókban külön helyiségek kialakítását a dohányzók számára. A kormány azonban hallani sem akar erről.

A török kereskedők szakszervezetének összesítése szerint egy hónap leforgása alatt ötödével csökkent a vendégforgalom az országban, pedig most még nyár van, és a kávéházi teraszokon egyelőre megtűrik a dohányosokat.

A török parlament már 2008 elején megtiltotta a dohányzást a nyilvános helyeken, és akkor jelezte, hogy a vendéglátósoknak másfél év átmeneti időt ad, hogy felkészüljenek a dohányzást megtiltó törvény maradéktalan betartására. A kormány július 19-én hozott rendeletével léptette életbe a dohányzás teljes tilalmát.