Az arab államok először átfogó békét akarnak

2009.08.18. 07:20

Az arab államok akkor ismerik el Izraelt és rendezik a kapcsolatokat a zsidó állammal, ahogy megvalósul az igazságos és átfogó közel-keleti béke, nem előbb, mondta Hoszni Mubarak egyitomi elnök. A washingtoni látogatáson tartózkodó Mubarak az al-Ahram című egyiptomi kormánylapnak adott interjúban hétfőn hangsúlyozta: az 1991-es madridi békekonferencia után megrekedt béketárgyalásokkal kapcsolatos arab tapasztalatok nem bátorítanak fel az Izraellel való kapcsolatok rendezésére.

George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja júliusban felszólította az arab országokat, tegyenek "jelentős lépéseket az Izraellel való kapcsolatok rendezése irányába".

"Egyiptomnak fontos szerepe van az izraeli-palesztin békefolyamatban" – mondta Mubarak. Hozzátette, hogy Kairó megpróbálja megbékíteni a két rivális palesztin szervezetet, a Fatahot és a Hamászt. Mubarak sürgette, hogy az izraeli-palesztin tárgyalások ne akadjanak fenn az izraeli telepek kérdésén, hanem inkább az átfogó békére összpontosítsanak.