Megválasztotta elnökét a moldovai parlament

2009.08.28. 13:56
A kommunista képviselők távolmaradása mellett választották meg a házelnököt, a kommunisták az alkotmánybírósághoz fordulnak. Ha a házelnök kinevezését alkotmányellenesnek találják, megint előre hozott választásokat kell tartani, de csak legkorábban jövőre.

A kommunisták távolmaradása mellett választott házelnököt a moldvai parlament pénteki, alakuló ülésén. A nyugat-barát négypárti koalíció a liberális Mihai Gimput választotta meg egyhangúlag, ezzel elkezdődhet az új kormány és államfő megválasztásának folyamata.

A szavazás előtt az előzőleg hatalmon, jelenleg ellenzékben lévő kommunista párt kivonult a teremből, Vladimir Curka, kommunista párti képviselő, pedig már be is jelentette, hogy nem fogadják el a házelnök kinevezését, alkotmánybírósághoz fordulnak. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan helyzet alakulhat ki, mint amely miatt a július 29-i előrehozott választásokat tartották.

A 110 tagú törvényhozásnak ugyanis meg kell választania a házelnököt, aki aztán kormányfőt jelölhet. A házelnök megválasztásához azonban 61 szavazatra van szükség, ami jelenleg egyetlen politikai erőnek sem áll rendelkezésére.

A Moldovai Liberális Demokrata Párt, a Liberális Párt, a Demokrata Párt és a Mi Moldovánk pártszövetség alkotta koalíciónak 53, a Vladimir Voronin leköszönő államfő vezette kommunistáknak pedig 48 mandátumuk van. Ha a kormányzásra készülő pártoknak és a kommunistáknak nem sikerül megállapodásra jutniuk, a második elnökválasztási kísérlet kudarca után Voroninnak ismét fel kell oszlatnia a parlamentet, de az újabb előre hozott választást már csak a jövő évre írhatja ki.

Közben a Moldovai Liberális Demokrata Párt elnöke, Marian Lupu a Kommerszant című orosz lapnak cáfolta, hogy az új koalíció oroszellenes lenne. Kifejtette, hogy a Moszkvával való jó kapcsolat elsőbbséget élvez, és az Oroszországgal való stratégiai partnerség a koalíciós szerződés céljai közt található. A Nyugattal kialakítandó kapcsolatokról pedig azt mondta, hogy a blokkon kívüliséget támogatják, nem kívánnak belépni a NATO-ba, viszont a szövetség az európai integráció mellett tör lándzsát.