Árpád
-2 °C
4 °C

A Hamász szerint Izrael végzett egy parancsnokával

2010.01.29. 10:26

Izrael Dubajban végzett a Hamász egyik katonai parancsnokával, közölte a palesztin radikális mozgalom egy politikai bizottsági tagja pénteken. Mahmúd al-Mabhúhot január 20-án ölték meg. Mabhúh prominens tagja volt a szervezet katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak. 1989 óta Szíriában élt, és a megölése előtti napon érkezett Dubajba, de egyelőre nem tudni, milyen módszerrel végeztek vele.

A Palesztin Tájékoztatási Központ honlapjára föltett közleményben a Hamász a gyanús körülmények alapján Izraelt teszi felelőssé a gyilkosságért, és azt hangoztatja, hogy a megfelelő pillanatban visszavág a cionista bűntettért.

Az ötvenéves Mabhúh szervezte meg két izraeli katona elrablását 1989-ben, az első palesztin felkelés idején, hogy kicseréljék őket palesztin foglyokra. Az izraeliek többször is bebörtönözték, gázai házát lerombolták. Mabhúh az egyik alapítója volt a Hamász katonai szárnyának, amely támadások és öngyilkos robbantások százait hajtotta végre izraeliek és izraeli célpontok ellen.

David Baker izraeli kormányszóvivő nem fűzött megjegyzést a hírhez.