Elhunyt a nigériai államfő

2010.05.06. 06:51

Hosszú betegség után, 58 éves korában elhunyt Umaru Musa Yar'Adua nigériai elnök, erősítette meg csütörtökön az elnök szóvivője. Olusegun Adniyi közölte, hogy az államfő szerda este kilenc órakor hunyt el elnöki rezidenciáján. A muszlim vallású államfőt csütörtök délután helyezik végső nyugalomra szülővárosában, az ország északi részén fekvő Katsina településen. Az országban hétnapos gyászt hirdettek, és csütörtök munkaszüneti nap lesz Nigériában.

Yar'Adua szívbetegsége miatt több hónapja nem vett részt a politikai közéletben. Tavaly november óta szívproblémák miatt kezeltek Szaúd-Arábiában. Február végén tért vissza Abujába, de hazatérése után sem jelent meg a nyilvánosság előtt. Orvosa közleménye szerint szívburok-gyulladásban szenvedett. Az elnök egészségi állapota évek óta aggodalmat keltett Nigériában. Az államfőt korábban vesebántalmakkal kezelték, és a 2007-es elnökválasztási kampány idején légzési elégtelenség miatt Németországban gyógyították.

Az 58 éves elnök távolléte az alkotmányos válság szélére sodorta a nyugat-afrikai országot: a betegeskedő Yar'Adua hónapokig nem volt hajlandó hivatalosan alelnökére ruházni az államfői tisztséget, és nem lehetett tudni, hogy ki felügyeli valójában az államügyeket. A parlament végül február elején kérte fel Goodluck Jonathan alelnököt, hogy átmenetileg lássa el az államfői feladatokat, véget vetve ezzel a belpolitikai bizonytalanságnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport