Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Merényletek síita zarándokok ellen Bagdadban

2010.07.07. 00:33

Pokolgépek és aknák robbantak kedden Bagdad több negyedében. A sorozatos merényletekben legalább hat síita zarándok meghalt, huszonhat társuk pedig megsebesült.

Síita hívők ezrei tartottak Musza al-Kázím, a síiták hetedik imámja mártírhalálának évfordulóján tartandó gyászünnepségre. Musza ibn Dzsafar ibn Mohammed al-Kázím az iszlám síita ágának egyik legfontosabb alakja. Ő a hetedik a tizenkét imám közül, akiket a "tizenkettek" néven ismert irányzatban különleges tisztelet övez, őket ismerik el ugyanis Mohamed próféta jogos utódainak.

Kázím imám 799-ben bekövetkezett halálának évfordulóján minden évben menetet tartanak, amelyre nem csak Irakból, de a szomszédos Iránból is számos hívő érkezik. A zarándoklatra fokozott biztonsági intézkedésekkel készültek, számos utat lezártak, és a Tigris több hídján szünetelt a járműforgalom.

Szunnita fegyveresek évek óta támadnak síita zarándokokra. 2009-ben Musza el-Kázim mauzóleumánál nők robbantották fel magukat, akkor 65-en vesztették életüket és 120-an sebesültek meg.