Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nem látják szívesen az ENSZ szakértőit Izraelben

2010.07.25. 12:05
Izrael vasárnap bírálta, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa három szakértőt bízott meg azzal a feladattal, hogy vizsgálja ki a Gázába tartó segélyflottilla ellen május 31-én végrehajtott izraeli katonai műveletet.

A zsidó állam kormánya elhamarkodottnak tartja a világszervezet testületének döntését, mert a június közepén felállított izraeli vizsgálóbizottság még nem fejezte be munkáját - mondta egy neve elhallgatását kérő izraeli magas rangú illetékes.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken bízta meg a három szakértőt, a Trinidad és Tobago-i Karl Hudson-Phillipst, a brit Desmond de Silvát és a malajziai Mary Shanthi Dairiamot, hogy vegyen részt abban a nemzetközi és független misszióban, amelynek feladata a támadás hátterének a kivizsgálása. A szakértők kapcsolatba lépnek az összes érdekelt féllel, és vizsgálódásuk eredményét szeptemberben tárják az emberi jogi tanács elé.

A Gázai övezetbe tartó nemzetközi hajórajt izraeli kommandósok azért tartóztatták fel, mert az nem engedelmeskedett az izraeli hatóságok utasításainak. Az izraeli rajtaütés azonban kilenc ember életét követelte.