Bocsánatot kért a pápa a pedofil bűnökért

2010.09.18. 13:24
Megkövette szombati londoni miséjén a katolikus egyházfő az egyházi személyiségek szexuális visszaéléseinek gyermekáldozatait. Közben továbbra is őrizetben van az a hat személy, akik állítólag pokolgépes merényletet terveztek a pápa ellen.

A pedofilbotrányok szégyent és megaláztatást hoztak az egész egyházra - mondta XVI. Benedek pápa. A londonban tartózkodó katolikus egyházfő a Westminster székesegyházban tartott prédikációjában a sértetteket ártatlan áldozatoknak, a visszaéléseket elmondhatatlan, megvetendő bűnnek nevezte.

Ez volt a legerősebb bocsánatkérés

Az első londoni kommentárok szerint ez volt az eddigi legerőteljesebb bocsánatkérő megnyilvánulás a pápa részéről a katolikus egyházat világszerte megrázó szexuális visszaélési botrány kirobbanása óta. Korábban brit katolikus egyházi vezetők nemrég külön nyilatkozatban követték meg  a sértetteket.

Tony Blair is jelen volt

XVI. Benedek pápánál a szombati londoni mise előtt rövid udvariassági látogatást tett David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök. A Westminster székesegyházban tartott szombati misén jelen volt Tony Blair, Nagy-Britannia előző, munkáspárti kormányfője, aki a miniszterelnöki posztról való három évvel ezelőtti távozása után áttért a katolikus hitre.

Az önkritikus hangvételű közlemény, amelyet az Angol-Walesi Katolikus Püspöki Konferencia adott ki április végén, rettenetes bűncselekménynek, az egyházra szégyent hozó mélységes botránynak és Isten elleni súlyos bűnnek nevezte a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket, amelyekre a bocsánatkérő állásfoglalás szerint nincs mentség.

Merényletet terveztek

Szombaton változatlanul őrizetben volt az a hat személy, akiket a Scotland Yard terrorelhárító osztagának kommandósai előző nap fogtak el, terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. A londoni rendőrség továbbra sem közölt pontos részleteket az ügyről, szombati brit sajtóértesülések szerint azonban a lefogottak - akik úttisztító munkásként dolgoztak az egyik londoni köztisztasági vállalatnál - állítólag pokolgépes merényletet terveztek a pápa ellen.

A Daily Mirror úgy tudja: a robbanószerkezeteket utcai hulladékgyűjtőkben helyezték volna el a pápai járműkonvoj útvonala mentén. A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap értesülése szerint a Scotland Yard az akció előzményeként olyan beszélgetésekről kapott bejelentést, amelyekben a pápa ellen tervezett merénylet részleteit tárgyalták meg a gyanúsítottak.

Öt személyt a westminsteri tanáccsal szerződésben álló, Veolia nevű cég telephelyén vettek őrizetbe, hatodik társukat pedig londoni lakásáról vitték el. A brit sajtó tudomása szerint mindannyian észak-afrikaiak, valószínűleg algériai és marokkói bevándorlók.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport