A szükségállapot munkába kényszerítette a légi irányítókat

2010.12.04. 12:39 Módosítva: 2010.12.04. 15:03
A spanyol légi irányítók sztrájkja megbénította az ország repülőtereit, azonban a tömegesen beteget jelentő légi irányítók közül sokan végül felvették a munkát, mivel a spanyol kormány szükségállapotot hirdetett, és börtönbüntetéssel fenyegette meg őket.

Visszatértek munkájukhoz a sztrájkoló spanyol légiirányítók, miután a kormány szükségállapotot vezetett be, és börtönbüntetéssel fenyegették meg az engedély nélküli sztrájkolókat.

Miután újrakezdték a munkát, szombat kora délutánra ismét helyreállt a légi közlekedés az ország légterének több mint felében, jelentette be a spanyol repülőtereket és a légi irányítást üzemeltető AENA.

Spanyolországban szombat délelőtt szinte teljesen leállt a légi közlekedés, annak ellenére, hogy a sztrájkoló polgári légiirányítókat a hadsereg szakemberei váltották fel, és a hadsereg egységei vették át a repterek irányítását.

A légiirányítók péntek délután kezdtek el tömegesen beteget jelenteni, és estére már nagyjából kilencven százalékuk nem dolgozott. Sztrájkjuk háromszázezer utast érintett az ötnapos hosszú hétvége előtt, ugyanis a hétfő és szerda munkaszüneti nap Spanyolországban, ezért sokan keddre is szabadságot vettek ki.

K EPA20101204004

Bár a spanyol kormány péntek este a hadsereg irányítása alá helyezte a polgári légiirányítást, szombat délelőtt egyetlen gép sem szállt fel a spanyol repülőtereken. Egyedül a madridi nemzetközi repülőtérre érkeztek transzatlanti járatok.

A légiirányítók azután jelentettek tömegesen beteget, hogy a spanyol kormány elfogadta a repülőterek működését megváltoztató intézkedéseket. A légiirányítók a spanyol repülőtereket irányító hatóság és az egyes repülőterek részleges privatizációja, valamint a munkaórák új kiszámítási módja miatt döntöttek a munkabeszüntetés mellett.

Szombaton az Iberia légitársaság honlapján közölte, hogy vasárnap reggel hat óráig törölnek minden járatot. A Ryanair arról számolt be, hogy szombat este internetes oldalukon újraértékelik a helyzetet. Az Index felhívta a Malévot is, ahol szintén a járatok törléséről tájékoztattak.

A Wizzair Ferihegy 1-ről indult péntek esti járatát Valenciába irányították, onnan buszokkal szállították tovább az utasokat Madridba.