Szabálytalanságok miatt Koszovó egy részén megismétlik a választást

2011.01.07. 16:31

Súlyos szabálytalanságok miatt Koszovó több választási körzetében vasárnap megismétlik a decemberi parlamenti választást, és várható, hogy az újabb voksolás eredményeként csökkenni fog Hashim Thaci miniszterelnök győztes pártjának, a Koszovói Demokrata Pártnak (PDK) az előnye.

Az új szavazás a választásra jogosultak mintegy 10 százalékát érinti. A PDK december 12-én a voksok 33,5 százalékát kapta, korábbi koalíciós partnere, ma pedig legfőbb riválisa, a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) pedig 23,6 százalékos eredményt ért el. Megfigyelők szerint az új szavazáson a PDK 10 százalékos előnye akár 5 százalékra is fogyatkozhat, ami tovább nehezíti az amúgy is bonyolult kormányalakítást. Az LDK és a mögötte álló két párt ugyanis már közölte, hogy nem lép koalícióra a PDK-val.

Hashim Thacit az Európa Tanács jelentése nem sokkal a decemberi választás után azzal vádolta, hogy maffiajellegű bűnszervezetet irányított a kilencvenes években, amikor az UCK, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg katonai vezetője volt. Szakértők szerint ez a vád nem lesz hatással a választásra, mivel az egykori UCK-vezetők népszerűsége töretlen a koszovói lakosság körében.

A koszovói államügyész hivatala bejelentette, hogy a decemberi voksolással kapcsolatban 133 panasz érkezett hozzá, és ezek egy része miatt lehet, hogy bűnvádi eljárás indul.