11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Iráni hadihajók érkeznek a Földközi-tengerre

2011.02.20. 07:12

Izraelt aggasztja, hogy két iráni hadihajó készül áthaladni a Szuezi-csatornán, közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának vasárnapi ülésén. Netanjahu szerint Irán befolyásának növelésére akarja kihasználni a térség instabilitását. Hozzátette, hogy az országnak Teherán törekvései miatt többet kell költenie a katonai védelemre.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerdán provokációnak nevezte, hogy Irán - amely ellenséges viszonyban van a zsidó állammal - a csatornán keresztül hadihajókat küldhet Szíriába. Izraeli biztonsági szerint semmivel sem indokolható iráni hadihajók küldése a Földközi-tengerre.

A csatornát üzemeltető egyiptomi hatóság a hét végén először azt közölte, hogy a hadihajók hétfőn kelnek át a csatornán, majd azt, hogy vasárnap. Irán arab nyelvű állami televíziója, az al-Alám vasárnap reggel azt jelentette, hogy a két iráni hajó már át is haladt a csatornán, de a csatorna egyiptomi hatóságai erre reagálva közölték, hogy a hajók még mindig csak a csatorna bejáratánál várakoznak.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség szerdán jelentette, hogy kadétok tartanak kiképzésre Szíriába, ahol egy éven át fognak állomásozni. A hírügynökség a szomáliai kalózok elleni védekezés gyakorlását hozta fel indokul. Mindkét hajó brit gyártmányú, közölte később a Farsz. Az egyik egy 33 ezer tonna vízkiszorítású, Harg nevű ellátóhajó, amelynek 250 fős személyzete van, és egy időben akár három helikoptert is képes fogadni, a másik egy Alvand nevű fregatt, amely torpedókkal és hajók ellen bevethető rakétákkal szerelhető fel.

A hajók áthaladását az egyiptomi hadsereg hagyta jóvá, amely Hoszni Mubarak államfő bukása óta irányítja az országot. A hadsereg pénteken közölte, hogy az iráni kérvény szerint a hajók nem szállítanak sem katonai felszereléseket, sem nukleáris vagy vegyi anyagokat. Iráni hadihajók az 1979-es iszlám forradalom óta nem használhatták a Szuezi-csatornát.  • Hírek
  • Bankszámla