Agyonlőttek egy zarándokot Ciszjordániában

2011.04.24. 10:23 Módosítva: 2011.04.24. 13:12

Egy izraelit agyonlőttek, legalább két másikat pedig megsebesítettek ismeretlen támadók vasárnap a megszállt Ciszjordániában - közölte az izraeli hadsereg beszámolója szerint az MTI. Más források viszont úgy tudják, hogy négyen sérültek meg és az agyonlőtt féri az izraeli az izraeli kulturális miniszter unokaöccse volt.

A haszidok nem kértek engedélyt a belépésre

A 24 éves férfi, 14 társával együtt a bibliai József sírjánál imádkozott, és hazafelé tartott, amikor az őket gyanúsnak találó palesztin rendőr lőni kezdett három autóból álló konvojukra.A 15 haszid zsidóra helyi idő szerint nagyjából reggel hat órakor lőtt rá a palesztin rendőr, a ciszjordániai Náblusz városánál - közölte az izraeli hadsereg. A lövöldözésben egy ember meghalt, egy húszéves férfi súlyos, egy 17 éves fiatalember pedig közepes sérüléseket szenvedett. Két másik hívő könnyebben sérült.

A csoport a bibliai József sírjánál imádkozott, amely palesztin ellenőrzés alatt áll, és csak külön engedéllyel lehet meglátogatni. A haszidok az izraeli hadsereg közlése szerint engedély nélkül léptek be a területre.

A hadsereg az eset után kiemelte, hogy havonta tartanak szervezett utazásokat a zarándokoknak, katonai védelem mellett. Keményvonalas ortodox zsidók azonban a hadsereg figyelmeztetései ellenére rendszeresen tartanak engedély nélküli imádkozásokat a sírnál - adta hírül a Független Hírügynökség a Háárec című izraeli lap cikkét idézve.

A sírt az izraeli rendőrség és hadsereg egységei körbezárták a lövöldözés után. A területen összecsapások törtek ki az ott megjelent több tucatnyi palesztin és az izraeliek között. Az izraeli rendfenntartó erők levegőbe leadott lövéssekkel, és hanggránátokkal oszlatták a tömeget.

Ciszjordániában most először támadtak izraeliekre azóta, hogy a múlt hónapban megölték egy zsidó család öt tagját a palesztin terület középső részén fekvő Itamar telepen.