Berlusconi nem menekülhet a milánói bíróságtól

2011.06.14. 18:58

A milánói bíróság hatáskörébe tartozik az úgynevezett Rubygate-ügyben felelősségre vont Silvio Berlusconi olasz kormányfő elleni eljárás lefolytatása - szögezte le kedden a milánói ügyészség.

A Rubygate-perben, amely április 6-án kezdődött, azzal vádolják Berlusconit, hogy egy - az eseménykor még - kiskorú  
marokkói lány, becenevén Ruby szexuális szolgáltatásait pénzért vásárolta meg, továbbá később, hatalmával visszaélve szólt a rendőrségnek, hogy engedje szabadon a lopáson rajtakapott lányt.

Mint Ilda Boccassini ügyész a milánói bíróság előtt elmondta, nincs helye az olasz miniszterelnök arra vonatkozó kérésének, hogy a szerinte területileg illetékes Monza bírósága vagy pedig az úgynevezett miniszteri bíróság járjon el ügyében. Utóbbi testület illetékességét azzal támasztják alá Berlusconi ügyvédei, hogy a kormányfő egy diplomáciai vitának akarta elejét venni, amikor Ruby szabadon engedését kérte, hiszen meg volt győződve róla, hogy Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök unokahúgáról van szó.

Az ügyésznő a vádlott ügyvédei által korábban emelt kifogásra - miszerint törvénytelenül jutottak hozzá Berlusconi okirataihoz - reagálva megerősítette, hogy a vizsgálat során az olasz alkotmánnyal összhangban jártak el. Egyúttal védelmébe vette az igazságügyi hatóságoknak azt a döntését, hogy gyorsított eljárás keretében ítélkezzenek Berlusconi felett. "Nyilvánvaló bizonyítékok vannak a kormányfő ellen" - mutatott rá Boccassini.

Berlusconi kedden nem jelent meg a milánói bíróság előtt. A testület a per következő tárgyalási napját július 18-ra tűzte ki.