Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Berlusconiba béna lábat törölni

2011.06.08. 16:24
Felháborodást váltott ki Dániában az országot a velencei biennálén képviselő pavilon egyik alkotása, amelyet Thomas Kilpper német művész jegyez.

A Forradalmi szólásszabadság pavilonja címet viselő munka politikusok portréiból készült padlómozaik. A művész a politikai élet olyan szereplőinek arcát mintázta meg, akik megítélése szerint semmibe vették a véleményszabadságot. A biennále közönsége így többek közt Anders Fogh Rasmussen volt kormányfő, jelenlegi NATO-főtitkár, Pia Kjaesrgaard, befolyásos jobboldali populista politikus, valamint a hírhedt Mohamed-karikatúrákat jegyző Kurt Westergaard arcképén sétálgathatnak.

Kilpper-1.png

Dán lapok visszhangjaikban kiszámíthatónak és iskolásnak nevezték az alkotást, a Mohamed-karikatúrákat 2005-ben közlő Jyllands Posten című lap vezércikkében sajátságosan súlytalan provokációnak nevezte a művet. "És ez akkor is igaz, ha a művész arra kérte volna a látogatókat, töröljék lábukat a terroristavezérek, a határozott arcélű imámok vagy épp Mohamed próféta képmásába" - írta lap.

Kilpper-2.png

Az összesen 33 portré mások közt Angela Merkel német kancellárt, Silvio Berlusconi olasz kormányfőt és a Jyllands Posten korábbi kulturális vezetőjét, Flemming Rosét mintázza meg

A dán sajtó és Per Stig Moller kulturális miniszter éles bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Dánia pavilonjában képviselt 18 művész közül csak kettő dán.