Érkeznek az ET parlamenti közgyűlésének jelentéstevői

2011.07.04. 18:43

A héten Magyarországra látogat az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének két jelentéstevője, akiket arra kértek föl, hogy véleményezzék a Magyarországgal kapcsolatos monitoring eljárásra vonatkozó kérést.

Az eljárást a parlamenti közgyűlés 24 tagja kezdeményezte januárban, mert úgy gondolta, hogy a közelmúlt magyarországi fejleményei "súlyos aggodalmakra" adnak okot az emberi jogok, a törvény uralma és a demokratikus intézmények működése tekintetében.

A szerdától péntekig Budapesten tartózkodó svéd Kerstin Lundgren és cseh Jana Fischerová dolga megítélni, hogy kezdődjön-e meg a monitoring eljárás, amelyben két jelentéstevő állítana össze jelentést a parlamenti közgyűlési elnökét, alelnökeit, frakcióvezetőit és a bizottsági elnökeit tömörítő Irodának.

A jelentéstevők találkoznak a parlament elnökével, a miniszterelnök-helyettessel, az alkotmánybíróság elnökével, különböző parlamenti frakciók és parlamenti bizottságok tagjaival, a média, civil szervezetek és a diplomáciai közösség képviselőivel, és tapasztalataikat az Irodának készített jelentésben összegzik, tájékoztatott az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének sajtószolgálata.