Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Irán harapófogóba került

2011.12.02. 07:31

Az amerikai szenátus új szankciókat fogadott el az iráni jegybank ellen, hogy fokozza a nyomást az atomprogramját makacsul folytató Iránra.

A szenátus egyhangúlag hagyta jóvá a Pentagon 2012-es költségvetési tervezetéhez benyújtott módosító indítványt, amely feljogosítja Barack Obama elnököt minden olyan külföldi pénzintézet javainak befagyasztására, amelyek a kőolajipari szektorral kapcsolatos kereskedelmi tevékenység finanszírozását az iráni központi bankon keresztül intézik.

Az amerikai elnöknek mindazonáltal joga lesz arra is, hogy nemzetbiztonsági érdekekből vagy humanitárius megfontolásokból kivételt tegyen. A büntetőintézkedések akkor foganatosíthatóak, ha az elnök megítélése szerint más országokból elegendő mennyiségű kőolaj érkezik a világpiacra, azaz a szankciók nem okoznak zavart a világpiacon.

A Fehér Ház többször is óva intette a szenátust ennek a javaslatnak az elfogadásától. Kormányzati tisztségviselők kifejtették, hogy a szövetségesek fenyegetése nem a legjobb módja annak, hogy együttműködésre bírják őket. Bár a Fehér Ház is valóban szeretne további szankciókat az iráni jegybank ellen, ezek hatását jól ki kell számítani, hogy ne keletkezzen zavar az olajpiacokon, és ne idegenítsék el velük a potenciális szövetségeseket.