Szíria elhagyására kényszerülhetnek az ENSZ-megfigyelők

2012.06.15. 21:09 Módosítva: 2012.06.15. 21:14

Veszélybe került a szíriai ENSZ-megfigyelők küldetése a növekvő erőszak miatt, így akár a misszió felfüggesztése is szóba kerülhet Robert Mood tábornok, a háromszáz fős missziót irányító norvég tiszt nyilatkozata szerint. „Az erőszak az elmúlt tíz napban egyre nagyobb mértéket öltött, a veszteségek mindkét oldalon jelentősek, így egyre kockázatosabb a megfigyelők tevékenysége” - magyarázta a tábornok Damaszkuszban.

A Guardian szerint a konfliktus megoldását várhatóan az orosz álláspont megváltozása jelentheti majd, mivel Oroszország jelenleg határozottan ellenzi a Szíria elleni katonai beavatkozásokat. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azzal vádolta meg Moszkvát, hogy harci helikopterekkel látta el Szíriát. Később kiderült, hogy a fegyvereket csupán felújításra küldték vissza az oroszországi gyárakba, ahonnan aztán a szükséges javítások végeztével visszaszállították őket Szíriába.

Szíria fontos napirendi pont lesz azon a londoni találkozón, ahol David Cameron Abdullah jordán királlyal folytat majd megbeszéléseket. Szintén felmerül majd Szíria kérdése a hétfőn esedékes mexikói G20 konferencián.