Egyiptom újabb katonákat küldött a Sínai-félszigetre

2012.08.11. 00:21

Egyiptom további katonai erősítést küldött pénteken a Sinai-félszigetre, Mohamed Murszi elnök pedig ezen a napon másodszor látogatott el személyesen arra a helyre, ahol napokkal ezelőtt tizenhat rendőrt öltek meg fegyveresek. Az államfő sürgette, hogy "álljanak bosszút a mártírok haláláért".

Az AFP egyiptomi állambiztonsági forrásra hivatkozva jelentette, hogy Kairó pénteken mintegy negyven harckocsit küldött az utóbbi napokban lezajlott harcok helyszínére. A kormány az előző napon már küldött katonákat, harckocsikat, páncélozott katonai járműveket és harci helikoptereket, hogy kiszorítsa a területről az egyre harciasabb szélsőséges fegyvereseket.

Az összecsapások vasárnap este kezdődtek, amikor tizenhat egyiptomi rendőr meghalt, hét pedig megsebesült egy ellenőrzőpont elleni támadásban, szintén a határ közelében. Kairó első reagálásában dzsihádista szélsőségeseknek minősítette az elkövetőket, majd a Gázai övezetből föld alatti csempészalagutakon át beszivárgott palesztin szélsőségeseket tett felelőssé a történtekért. Izraelben iszlamista szélsőségeseket gyanítanak a véres akciók hátterében.