Malina Hedvig elméjét nem vizsgálják ki intézetben

2012.09.26. 10:45

Várhatóan mégsem vetik alá pszichiátriai intézeti kivizsgálásnak Malina-Zák Hedviget, mivel a nyitrai kerületi bíróság elutasította a főügyészség erre vonatkozó indítványát, írta a bíróság megerősítésére hivatkozva a SME szlovák liberális napilap szerdán. A vizsgálatnak a főügyészség szerint arra kellett volna fényt derítenie, hogy milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, majd a kihallgatások idején.

A Nyitrán közel hat éve megvert egykori diáklány (ma kétgyerekes anya) intézeti kivizsgálását azután kérte az ügyész, hogy a nyitrai járásbíróság által júniusban elrendelt elmeorvosi kivizsgáláson a nő megjelent ugyan, de nem állt szóba a pszichiáterrel. Az ügyészség indítványát első fokon augusztusban utasította el a nyitrai járásbíróság. Úgy ítélték meg, hogy nem indokolt az intézeti megfigyelés, mert a szakértők még nem merítették ki a vizsgálat lehetőségeit. Az ügyészség fellebbezett, így került az ügy a kerületi bíróságra. A mostani döntés jogerős, de elvben még mindkét fél fordulhat perorvoslati javaslattal a Legfelsőbb Bírósághoz.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két bőrfejű megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák belügyminiszter azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, és ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. Ennek az eljárásnak a részeként indítványozta az ügyészség júniusban Malina-Zák Hedvig elmeorvosi kivizsgálását.