Murszi találkozik a bírókkal

2012.11.26. 16:56

Mohamed Murszi egyiptomi államfő hétfőre megbeszélést szervezett a legfelső bíróság tagjaival. Murszi legújabb elnöki rendeletét akarja megvitatni a bírókkal. A rendelet szerint az államfő további döntéseit nem vizsgálhatná felül az egyiptomi bíróság. A rendelet kihirdetése után Murszi-ellenes tüntetések kezdődtek Kairóban és más nagyvárosokban. A tüntetések még ma is tartottak.

Az elnök döntését kritizálók szerint Murszi egyeduralomra tör, és diktatúrát akar kiépíteni. A demonstrációk kezdete óta a rendőrökkel való összecsapások során egy ember meghalt, 370 megsérült, a tőzsdei árfolyamok pedig 7 százalékot gyengültek az erőszak hírére.

A kormányzat szerint az elnök jogkörének megerősítésére azért van szükség, hogy felgyorsítsák a reformokat, és hamarabb fejeződjön be a demokratikus átmenet. Az országban sok bíró sztrájkolni kezdett, ügyvédek és aktivisták egy csoportja keresetet nyújtott be az elnöki rendelet megsemmisítésére.

Az emberek felháborodása azonban akkorának bizonyult, hogy a Reuters szerint az elnök és a bírók is gyors megegyezésben érdekeltek. Keddre az eddigieknél is nagyobb tüntetéseket helyeztek kilátásba az elnök támogató és ellenfelei is. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy pontosítást adnak ki, hogy az elnök rendelete milyen esetekben lesz érvényes, ahelyett, hogy automatikusan kiterjedne minden döntésére.