Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Egy korábbi buszsofőr lehet Chávez utódja

2013.02.19. 22:14

Amennyiben a tavaly októberben újraválasztott Hugo Chávez államfő súlyos rákbetegsége miatt Venezuelában ismét elnökválasztást tartanának, a szavazást felmérések szerint Chávez kijelölt utóda, Nicolas Maduro alelnök nyerné.

A Hinterlaces helyi közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a korábbi buszsofőr és szakszervezeti aktivista Maduro - akit maga Chávez kubai gyógykezelése előtt utódául jelölt - a lehetséges szavazatok mintegy 50 százalékához jutna, miközben az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles a voksok 36 százalékát kapná.

Hugo Chávez elnök - akit rákbetegsége miatt tavaly december 11-én újra megműtöttek Kubában és azóta egészségi állapotáról a legkülönbözőbb értesülések láttak napvilágot - hétfőn váratlanul hazatért Venezuelába. Visszatérését az 58 éves vezető maga adta hírül egy Twitter-üzenetben, jelezte azt is, hogy kezelése hazájában folytatódik. Nicolas Maduro alelnök pedig azt közölte, hogy az államfőt Caracasban egy katonai kórházba szállították.

Chávez nem jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy Kubában a medenceüregében 2011 közepén diagnosztizált rákos daganattal ismét megműtötték őt.t.

Venezuela 1999 óta hatalmon lévő szocialista vezetőjét tavaly októberben harmadszor választották meg hatéves időszakra, betegsége miatt a hivatali esküt azonban eddig még nem tette le.

A keddi felmérés arról tanúskodik,  hogy ha Chávez betegsége miatt távozni is kényszerülne a hatalomból, az ellenzék jelöltje nem yerné meg az esetleges új választást.