Ellopták a rabok leveleit

2013.04.12. 21:30

Amerikai katonai ügyészekhez irányították a guantanamói rabok védőinek e-mailjeit – írja a Washington Post. Az ügy kirobbanása után arra utasították az ügyvédeket, hogy ne használják a számítógépes rendszert addig, amíg nem tudják garantálni, hogy a levelezés nem jut illetéktelen kezekbe. Akár 540 ezer levelet is eltéríthettek az amerikai hatóságok.

Az ügy miatt a guantanamói főbíró több ügy halasztását is kérte. Így két hónapot csúszik az Abd al-Rahim al Nasiri elleni eljárás, akit  azzal vádolnak, hogy Jemenben 2000-ben ő szervezte meg a Cole amerikai hadihajó elleni támadást. Ugyancsak halasztást kérnek a 2001. szeptember 11-i terrortámadás értelmi szerzőjének tekintett Hálid Sejk Mohamed és négy vádlott-társa jogi képviselői.

Nem ez az első eset, hogy megkérdőjelezik a Guantanamón folyó eljárások legitimitását.
Februárban az derült ki, hogy füstdetektoroknak látszó lehallgató készülékeket szereltek fel azokban a szobákban, ahol a foglyok jogi képviselői a védenceikkel konzultáltak. Az illetékes katonai vezetők az állították, hogy a szerkezeteket nem használták fel lehallgatásra, és azokat már jóval azelőtt felszerelték, hogy az ügyvédek elkezdték használni a helyiségeket. A mikrofonokat kormányzati bejelentés szerint később eltávolították.

Ugyancsak februárban derült ki, hogy egy kormányzati ügynökség olyan főkapcsolót rejtett el a guantánamói hangszigetelt tárgyalótermekben, amellyel meg lehetett szakítani az eljárások kihangosítását a nyilvános nézőteremben. Pohl főbíró úgy rendelkezett, hogy csak neki áll jogában elnémítani a rendszert, ha a tárgyaláson titkos információk hangzanak el.

Eközben a guantánamói foglyok körében folytatódik az éhségsztrájk. A fogolytáborok illetékesei és a rabok ügyvédjei pedig továbbra is számháborút vívnak. A Pentagon szerint a 166 fogvatartott közül 43-an választották a tiltakozásnak ezt a formáját, közülük  11 embert kényszertáplálnak.  A jogi képviselők szerint ezzel szemben az 5-ös és a 6-os számú fogolytábor mintegy 120 rabjának a túlnyomó többsége folytat éhségsztrájkot.

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke a The Washington Postnak kijelentette, hogy a fogvatartottak azért tagadják meg az evést, mert elkeserítette őket a határidő és felülvizsgálat nélküli fogvatartás.