A hadsereg közbeléphet Egyiptomban

2013.06.27. 01:08 Módosítva: 2013.06.27. 01:09

Az állami intézmények gyors és radikális reformjára tett ígéretet Mohamed Murszi elnök Egyiptomban, miközben hívei és a lemondását követelő tüntetők összetűzéseinek halálos áldozatai is voltak. Murszi híveinek és ellenzékének tábora szerda este a Kairótól északra fekvő városban, Manszúrában összetűzött egymással, a zavargásokban két ember meghalt, száznál több megsebesült.

Televíziós beszédében az államfő elismerte, hogy első hivatali évében hibákat is elkövetett, de a több mint két éve megbukott elnök, Hoszni Mubarak híveinek ellenállását okolta a társadalmi ellentétekért és a gazdasági helyzet romlásáért. Azt is hangoztatta, hogy a megosztottság politikai bénulással fenyegeti az országot. Elismerte ugyanakkor az erős ellenzék szerepének fontosságát, és annak szükségességét, hogy biztosítsák a hatalom időközönkénti váltogatását.

Az ellenzék a hét végére Murszi lemondását követelő tömegtüntetéseket tervez. A hadsereg figyelmeztette a politikusokat, hogy ha nem képesek kezelni a társadalmi folyamatokat, akkor ismét átveszik az ország irányítását.