Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megkezdődött a palesztin elnökjelöltek bejegyzése

MTI
2004.11.20. 12:30
Megkezdődött szombaton a palesztin elnökválasztás jelöltjeinek bejegyzése, és, mint a központi választási bizottság közölte, december 1-jéig tart. A Gázai övezet és Ciszjordánia palesztin választópolgárai január 9-én dönthetik el, hogy ki lesz a múlt héten meghalt Jasszer Arafat utóda a Palesztin Hatóság élén.

Elnökjelöltnek a rámalláhi vagy a gázavárosi központi választási bizottságnál és a ciszjordániai regionális irodákban lehet jelentkezni. Az ehhez kitöltendő űrlapok interneten is hozzáférhetők. A jelöltnek 35 évesnél idősebbnek kell lennie, választási listán kell szerepelnie és 3 ezer dollárt be kell fizetnie. Aki függetlenként kíván indulni, az - ellentétben a pártszínekben indulókkal - köteles ezeken felül 5 ezer támogató választói aláírást bemutatni.

Vállalniuk kell a jelölteknek, hogy lemondanak hivatalukról, amennyiben a Palesztin Hatóság, valamely helyhatóság, vagy nemzetközi szervezet alkalmazottai. A jelöltek listájának elkészültét december 15-ére ígérik, a szoros értelemben vett kampány december 27-étől január 8-áig tart.