Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Izrael tárgyalna a békéről a palesztinokkal

2004.11.15. 13:11
A legutóbbi béketerv kudarcba fulladása óta először vetette fel Izrael, hogy tárgyalna az útiterv folytatásáról az új palesztin vezetéssel feltéve, ha a másik oldalon hadat üzennek a terrorizmusnak. Colin Powell amerikai külügyminiszter jövő héten Ciszjordániába látogat a palesztin választásokról tárgyalni.
Jövő héten meglátogatja az új palesztin vezetést Ciszjordániában Colin Powell amerikai külügyminiszter, jelentette a BBC. Erről a palesztin diplomácia vezetője, Nabil Saat számolt be.

"A látogatás célja, hogy új lendületet adjunk a békefolyamatnak, amit Bush elnök és Tony Blair is céljuknak tekintenek" - jelentette ki Saat a BBC-nek. Az amerikai külügyminiszterrel folyó tárgyalások fókuszában a következő palesztin választások állnak majd, mondta el a palesztin külügyminiszter. A palesztin vezetés a hétvégén nemzetközi segítséget kért az évvégi törvényhozási, illetve az év eleji elnökválasztás megrendezéséhez.

Az amerikai diplomácia vezetőjének látogatása biztató jelnek tekinhető az izraeli-palesztin viszony rendezésében. Powell legutóbb akkor tárgyalt tavaly a palesztin vezetéssel, amikor az 'útiterv' elnevezésű 2003-ban kidolgozott békeprogram még nem futott zátonyra.

Izrael tárgyalna a béketervről

Colin Powell
Optimizmusra okot adó nyilatkozatot tett az Egyesült Államokban tárgyaló izraeli külügyminiszter vasárnap Ohióban. Szilvan Salom kijelentette, ha az új palesztin vezetés felveszi a harcot a terrorizmus ellen, Izrael hajlandó lesz folytatni a béketervben vállaltak rá eső részét.

Ez az első alkalom, hogy Izreal hivatalosan felveti az eddig egyoldalúan kezelt gázai kivonulási terv mellett a békefolyamatok újraindítását.

Megtámadták Mahmúd Abbászt

A palesztin területeken biztonsági szempontból uralkodó "káosz" mielőbbi felszámolására szólított fel Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet új vezetője, miután jelenlétében két biztonsági tiszt életét követelő lövöldözés volt vasárnap Gáza városában.

A Jasszer Arafat halála miatti gyász megülésére felállított sátorba rontottak be fegyveresek, és lövésekkel tiltakoztak Abbász jelenléte miatt. Abbásznak nem esett bántódása, testőrei kimenekítették a sátorból. Az incidens idején a sátorban tartózkodott Mohammed Dahlán, az Abbászhoz közel álló volt palesztin biztonsági főnök is.

Kórházi forrásoktól származó beszámolók szerint legalább két palesztin biztonsági életét vesztette a lövöldözésben, és legalább négyen megsebesültek.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezetek elítélték a lövöldözést. Szintén elítélte a "sajnálatos incidenst" az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres csoport is, amely az Arafat nevével fémjelzett Fatah mozgalomhoz kötődik.

Visszavették a palesztin rendőrök fegyvereit

Hétfő reggeltől ismét megtiltotta az izraeli hadsereg, hogy a palesztin rendőrök fegyvert viseljenek a ciszjordániai Rámalláhban és környékén - közölte egy izraeli katonai forrás.

A hadsereg három napra, péntektől hétfő reggelig engedélyezte a palesztin rendőröknek, hogy a néhai Jasszer Arafat palesztin elnök temetése alkalmából fegyveresen járőrözzenek Rámalláhban. Izrael terroristának tekint mindent fegyvert viselő személyt a palesztin területeken - az izraeli katonák és a telepesek kivételével.