Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Hivatalosan is bejelentették a palesztin elnökválasztás időpontját

2004.11.14. 20:09
Amerika el szeretne érni, hogy Izrael vonja ki biztonsági erőit a palesztin lakta területekről a január 9-i választásokig.
Jövő év január 9-én tartják meg a palesztin elnökválasztást - jelentette be vasárnap Rámalláhban Rauhi Fattúh a Palesztin Hatóság átmeneti elnöke.

"Szabad és közvetlen választásokat tartunk 2005. január 9-én a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökének megválasztására" - nyilatkozta Fattúh sajtótájékoztatón, a csütörtökön elhunyt Jasszer Arafat palesztin elnök főhadiszállásán, a Mukata épületegyüttesben. Fattúh elmondta még, hogy a jelöltállítás hivatalosan november 20-án kezdődik és 12 napig tart majd. Folytatják majd a választási névjegyzékek összeállítását, hogy ezeken azok is szerepelhessenek, akik az év során korábban megkezdett regisztráció alkalmával kimaradtak.
 
Az elnökválasztáson a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fő erejét adó Fatah jelöltje minden jel szerint Mahmúd Abbász, a PFSZ új vezetője, bár hivatalos bejelentés erről még nem hangzott el.
 
Egy neve elhallgatását kérő palesztin illetékes azt közölte, hogy Mahmúd Abbászt (mozgalmi nevén Abu Mázent) a Fatah Központi Bizottsága tette meg elnökjelöltté két nappal Arafat temetése után. "Nem tanácskoztunk róla" - mondta viszont a Fatah KB tizenhét tagjának egyike, Abbász Zaki.
 
Úgy tűnik, a döntést egyelőre nem szánták a nyilvánosságnak, mindenesetre Abu Mázen élvezi az Arafat által alapított szervezet támogatását, ami alighanem elejét veszi annak, hogy jelölt legyen Marvan Bargúti, a Fatah rendkívül népszerű ciszjordániai vezetője, akit Izrael ötszörös életfogytiglani börtönre ítélt és börtönben tart fogva.
 
Szintén vasárnap Ahmed Korei miniszterelnököt jelölték ki a palesztin nemzeti biztonsági tanács élére - mondták el palesztin források. Ezt a posztot haláláig szintén Arafat töltötte be. A Fatah Központi Bizottságának és a PFSZ végrehajtó bizottságának együttes ülésén meghozott döntés első ízben teszi lehetővé a palesztin kormányfő számára, hogy átfogja a biztonsági hatásköröket. Az intézkedést Arafat hivatali ideje alatt eredménytelenül szorgalmazták.
 
A Hamász radikális palesztin szervezet Gázában azt követelte, hogy az elnökválasztással egyidejűleg tartsanak parlamenti választásokat is.
 
A palesztin alaptörvény értelmében az elnök halála, illetve hivatalának ellátására képtelenné válása esetén hatvan napon belül kell megrendezni a választást az új elnök kiválasztására.
 
Könnyítsék meg a választásokat
 
Ariel Saron izraeli miniszterelnök amerikai kérésre fontolóra veszi a biztonsági erők kivonását a palesztinok lakta területekről a január 9-ére kitűzött palesztin választások megkönnyítése végett - közölte vasárnapi számában a The New York Times.
 
A New York-i lap értesülése szerint Saronnak komoly fenntartásai vannak az amerikai javaslatot illetően, mivel az izraeli katonák visszarendelése felszíthatja az Izrael elleni erőszakot, ezért teljesítését feltételekhez köti, így a palesztin biztonsági erők mozgósításához az izraeliek helyébe.
 
- Azon gondolkodunk, hogy a választásokig hátralévő 60 napban mi legyen az izraeli katonákkal. Hogyan lehet megteremteni a palesztinok mozgási szabadságát úgy, hogy az ne kerüljön izraeli életekbe - mondta a lapnak egy amerikai illetékes.
 
A The New York Times szerint az amerikaiak Arafat betegsége alatt és halála óta a színfalak mögött arra buzdítják az izraelieket, hogy különféle intézkedésekkel segítsék elő közvetve a palesztin mérsékeltek megerősödését. Izrael Arafat végnapjaiban ennek megfelelően feloldotta a Palesztin Hatóság eddig zárolt 40 millió dolláros pénzalapját.
 
Az izraeli kormány hírverés nélkül tett másik gesztusa: a 2002 óta alkalmazott politikával szakítva úgy döntött: a palesztin biztonsági erők nyilvánosan viselhetnek fegyvert.
 
A Fehér Ház és az izraeli miniszterelnöki hivatal között folyó konzultációk témája, hogy az izraeli kormány lehetővé teszi-e a jeruzsálemi palesztinok számára a szavazást. A jeruzsálemi palesztinok szavazhattak az 1996-os választáson, amelyen Jasszer Arafat győzelmet aratott.
Avraham Poraz belügyminiszter úgy foglalt állást, hogy a kelet-jeruzsálemi palesztinok is szavazhatnak, míg Szilvan Salom izraeli külügyminiszter azt mondta, hogy ezt nem engedik meg.

A külügyminiszter vasárnap úgy nyilatkozott, hogy ehez nem járulnak hozzá, mivel Jeruzsálem Izrael fővárosa és így az ottani palesztinok választási részvétele befolyásolhatná a tárgyalásokat a város végső státusáról.

Salom külügyminiszter a lap szerint a közeli napokban Washingtonba látogat.