Auguszta
-4 °C
2 °C

Hat százalékos eredményt jósolnak az RMDSZ-nek

MTI
2004.11.25. 12:56
Csaknem hat százalékos eredménnyel negyedik pártként kerül be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a vasárnap megválasztandó új román parlamentbe - derült ki a csütörtöki román lapokban közölt legfrissebb közvélemény-kutatási eredményekből.

A romániai általános választások közeledtével megszaporodott felmérések csaknem mindegyike az új román parlamentbe bejutó negyedik pártként mutatta ki az erdélyi magyar nemzeti közösség érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetét.

A csütörtöki román sajtóban megjelent közvélemény-kutatási mérleg - az eddig megjelent 5-6 felmérés eredményeitől eltérően - fej-fej melletti "befutót" jósol a román ellenzéki választási tömörülés, a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) és a szociáldemokrata irányzatú Demokrata Pártból (PD) álló D.A. Szövetség, valamint a kormányon levő Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a vele társult Román Humanista Pártot (PUR) felölelő PSD+PUR Szövetség versenyében.

Eszerint a D.A. Szövetség 39,5, a PSD+PUR Szövetség pedig 39,1 százalékos eredményre számíthat a vasárnapi parlamenti választáson. A felmérés 11,5 százalékkal harmadik befutónak jósolja a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Pártot (PRM), s 5,7 százalékos várható választási eredménnyel a negyedik lesz az RMDSZ.