Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az ukrán parlament újra vizsgálja Juscsenko megbetegedését

MTI
2004.12.13. 15:15
Újraindítja a vizsgálatot az ukrán parlament Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt rejtélyes megbetegedése ügyében, miután osztrák orvosok megállapították, hogy a politikust dioxinnal mérgezték meg.

Egy korábbi vizsgálóbizottság, amelyet szintén a Viktor Janukovics miniszterelnököt támogató Volodimir Szivkovics vezetett, október végén lezárta az ügyet és arra a megállapításra jutott, hogy az ellenzéki vezető vírusfertőzés és egyéb betegségek kombinációjának esett áldozatul szeptember elején.

Szivkovics felszólította Juscsenkót, hogy haladéktalanul adja át orvosi leleteit a parlamenti vizsgálóbizottságnak. Az ellenzéki elnökjelölt azonban azt szeretné, ha a vizsgálatok csak a december 26-ra kiírt megismételt szavazás után indulnának újra, mert úgymond nem akarja, hogy azok eredménye bármilyen irányban befolyásolja a választás eredményét.

Ukrán ellenzéki politikusok azt gyanítják, hogy az orosz titkosszolgálatoknak is köze van az ellenzéki elnökjelölt megmérgezéséhez. Jevhen Cservonenko ellenzéki képviselő azt mondta hétfőn, hogy nem lehet kizárni az orosz különleges szolgálatok beavatkozását, tekintettel a választási kampányban játszott szerepükre.