Sára, Márió
2 °C
6 °C

Pavkovic nem adja fel magát

MTI
2004.12.16. 17:18
Sajtótájékoztatón üzente meg a szerb kormánynak a háborús bűntényekkel vádolt volt jugoszláv vezérkari főnök, Nebojsa Pavkovic, hogy önként nem adja fel magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT). "Kész vagyok Hágába menni, ha az állam akár egyetlen bizonyítékot mutat fel nekem, amely arról tanúskodik, hogy utasításomra vagy tudomásomra háborús bűncselekményeket követtek el a hadseregben úgy, hogy én semmit se tettem a bűntény megakadályozásáért, s hogy bíróság elé álljanak a bűnözők" - áll Pavkovic levelében, amelyet Népi Tömb nevű jelentéktelen pártjának egyik tagja olvasott fel a belgrádi sajtótájékoztatón.

A belgrádi média szerint a nyugalmazott tábornok üzenetével egy időben Vojislav Kostunica szerb kormányfő Brüsszelben arra fogadkozott, hogy kormánya maradéktalanul együtt fog működni Hágával.

Pavkovic és egy másik katonai tábornok, illetve két rendőrtábornok ellen az 1998-99-es koszovói válság idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeket miatt emelt vádat két éve az NT. Pavkovicot ellen vádat emeltek Szerbiában is a Vuk Draskovic ellen 2000. június 15-én elkövetett budvai merényletkísérletben való részvételért.