Ervin
14 °C
22 °C

Az Egyesült Államok 690 ezer katonát küldene Dél-Korea segítségére

MTI
2005.02.03. 16:26
Az Egyesült Államok 690 ezer katonát és kétezer vadászgépet küld Dél-Koreába egy Korea-közi fegyveres konfliktus esetén - derült ki a pénteken közzétett szöuli védelmi fehér könyvből. A négy év után először módosított dokumentum tíz éve most először nem nevezi Észak-Koreát első számú ellenségnek, de továbbra is "közvetlen katonai fenyegetést" jelentő tényezőnek minősíti Phenjant.

Az egy lehetséges Korea-közi háború esetére ígért amerikai segítség a jelek szerint az amiatti aggodalmakat igyekszik eloszlatni, hogy a Dél-Koreában állomásoztatott amerikai erők felváltása gyorsan telepíthető egységekkel biztonsági vákuumot teremt a világ utolsó hidegháborús feszültséggócában. Az ígért amerikai egységek a jelenleg ott tartózkodó 30 ezer amerikai katonát és a 650 ezer fős dél-koreai hadsereget erősítenék.

A fehér könyv megállapítása szerint - habár már nem az "első számú ellenség" - Phenjan közvetlen katonai fenyegetést jelent Szöul számára hagyományos fegyverzete, tömegpusztító fegyverei és amiatt, hogy 1,17 milliósra becsült haderejének hetven százalékát továbbra is a határ közelében állomásoztatja és ezzel meglepetésszerű támadást tud intézni déli szomszédja ellen. A jelentés leszögezi: nincs döntő bizonyíték arra nézve, hogy Észak-Koreának atomfegyvere is lenne, egyúttal azonban megjegyzi, hogy Phenjan 2003 februárja óta plutónium előállítására képes atomreaktort működtet.