Egy német teológus II. János Pál lemondását sürgeti

MTI
2005.02.10. 12:07
Hans Küng tübingeni teológia professzor lemondásra szólította fel a római katolikus egyház fejét. A német közszolgálati televízió (ARD) csütörtöki hírmagazinjában nyilatkozó teológus emlékeztetett arra, hogy az egyház bizonyos körülmények között felkínálja a lemondás lehetőségét.

"Egy pápa lemondhat tisztségéről, amennyiben az egyház szempontjából az hasznos és szükséges. Meglátásom szerint ez az eset most fennáll. (II. János Pálnak) a katolikus egyház érdekében vissza kellene vonulnia... Ez így nem mehet tovább" - jelentette ki a tübingeni teológus, akinek viszonya a Vatikánhoz évtizedek óta feszült.. A német teológus szerint bonyolult folyamat lesz a jelenlegi egyházfő utódának megtalálása. A problémát szerinte az jelenti, hogy "olyan utódot kell találni, aki kivezet bennünket ebből a nyomorúságos válságból, amelybe a csillogó színfalak mögött uralkodó jelenlegi pápa vezetett minket". A római egyház mára "ugyanolyan szenilis lett, mint maga a pápa" - tette hozzá.

A svájci születésű Küng a 70-es években éles vitába keveredett a Szentszékkel, többek között amiatt, mert bírálni merte a pápa csalatkozhatatlanságát. Emiatt II. János Pál 1979-ben megvonta tőle a hitoktatási engedélyt.