Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tíz percen múlhatott a pápa élete

2005.02.08. 12:03
Nem zárta ki a pápa önkéntes lemondásának a lehetőségét Angelo Sodano bíboros, a pápai állam miniszterelnöke. A Vatikánból kiszivárgott hírek szerint a bizakodó beszámolókkal szemben a pápa komolyan beteg, a múlt kedden csak perceken múlt az élete.

Perceken múlt a pápa élete, állítja vatikáni forrásokra hivatkozó beszámolójában az Inside the Vatican című katolikus magazin. A lap értesülései szerint a köhögőrohamtól fuldokló II. János Pál kétszer is elutasította az orvosi segítséget, mire végül sikerült kórházba szállítani. "Egy hajszálon múlt, ha tíz perccel később érkezik, már halott lenne", nyilatkozta a lapnak egy kórházi forrás.

Rázta a fejét

A magazin értesülései szerint a pápa egy héttel ezelőtt, kedd reggel kezdett nehezen lélegezni. Bár személyi titkára már ekkor kórházba akarta szállíttatni, a nyolcvanötéves, Parkinson-kóros egyházfő "határozottan rázta a fejét". Vacsorakor köhögőroham tört rá, de még ekkor sem egyezett bele, hogy kórházba szállítsák. Erre csak két órával később történhetet meg, az Inside the Vatican információi szerint ekkor már életmentő gépekre kellett kötni a pápát.

Állapota súlyosságát jelzi, hogy bár a Gemelli Klinika tizedik emeletét a pápa számára tartják fent, egy hete a földszinti sürgősségi osztályon látták el. Az egyházfőt ugyanaz a mentő szállította kórházba, amelyik az 1981-ben elkövetett merénylet után is.

Önként lemondana

Az is a pápa állapotának súlyosságára utal, hogy helyettese, Angelo Sodano bíboros, a pápai állam miniszterelnöke először utalt nyilvánosan a pápa visszavonulásának a lehetőségére. A döntés "a lelkiismeretére van bízva", nyilatkozta a londoni Timesnak. "Ha valaki tudja, mit kell tennie, a pápa tudja", tette hozzá.

Sodano bíboros, bár 1990 óta a pápa helyettese, eddig még sosem tett hasonló kijelentést. A lemondás lehetősége korábban is felmerült ugyan, a Vatikán azonban hivatalosan mindig elvetette a gondolatot. A kánonjog ugyan nem zárja ki a pápai lemondást, erre legutóbb a XIII. században volt példa, V. Celesztin távozott önként a trónról.

Az aggasztó háttérinformációk ellenére a Vatikán hivatalosan bizakodó. Ugyan orvosai továbbra is kórházba tartanák a pápát, a hivatalos nyilatkozatok szerint az egyházfő jól van, és képes tovább szolgálni egyházát. Sodano bíboros szerint ebben még az sem akadályozhatja meg, ha beszédképtelenné válna. "Csak az Úr tudhatja, hogy a pápa hogyan irányítja az egyházat. Nem kell aggódnunk, az Úr hatalmas", nyilatkozta a Timesnak.