Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Felvételről szólt a pápa?

2005.02.08. 07:50
II. János Pál pápa felvételről áldotta meg a hívőket - állítják vatikáni forrásokra hivatkozva olasz lapok. A vatikáni szóvivő cáfol, közben bejelentették, az előzetes tervekkel ellentétben mégsem hagyhatja el a kórházat a pápa. A vatikáni államtitkár kizárta a pápa lemondásának lehetőségét.
A pápa négyszavas vasárnapi áldást felvételről játszották be - idéz olasz lapokból keddi számában a Blikk. A lapok vatikáni forrásokra hivatkozva azt közölték, II. János Pál nincs olyan állapotban, hogy beszélni tudjon, így elképzelhető, hogy hangját felvételről játszották be a Szent Péter téren összegyűlt zarándokoknak.

A hét végén még arról volt szó, hogy az egy hete gégegörcs okozta légzésproblémák miatt kórházba szállított II. János Pál kedden hazamehet. Tegnap azonban bejelentették: a szentatyának továbbra is élveznie kell a Gemelli kórház vendégszeretetét.

A lapok kiemelik, hogy az egész világon sugárzott eseményt csak a vatikáni tévé operatőrei közvetíthették. A pápát vevő kamera pedig olyan pozícióban állt, hogy az egyházfő elé tartott papírlap eltakarja II. János Pál száját.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő rögtön cáfolta a feltételezéseket, és kijelentette, hogy a szentatya szavai abban a pillanatban hangzottak el, amelyben azt az élő közvetítésen láthatták. - II. János Pál jól van, rendesen eszik, órákat üldögél, és még újságokat is olvas, mert mint mondja, tudni szeretné, hogy van - idézte a pápát a szóvivő.

Nem mond le

Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár hétfőn kizárta a pápa lemondásának lehetőségét, és azt mondta, II. János Pál akár IX. Pius pápa 32 évi uralkodását is túlszárnyalhatja. Sodano bíborost hétfőn a vatikáni kiadó új könyvesboltja megnyitásán kérdezték újságírók, felvetve a 84 éves, agg, beteg pápa esteleges lemondásának kérdését.

A vatikáni államtitkár - akit a sajtó az egyházi államot és a katolikus egyházat valójában irányító szűk csoport tagjaként tart számon - úgy fogalmazott, hogy a döntést "a pápa lelkiismeretére kell hagyni, s ha van valaki, aki tudja, mit kell tenni, az éppen ő". II. János Pált 27 éve választották meg a katolikus egyház fejévé.