Japán-ellenes tüntetőket vettek őrizetbe Kínában

MTI
2005.04.14. 16:17
A kínai hatóságok őrizetbe vettek tizenöt személyt, akiket a hónap eleje óta több kínai városon átsöprő Japán-ellenes tüntetéseken elkövetett erőszakos cselekményekkel gyanúsítanak.

A kiterjedt szupermarket-hálózattal rendelkező Ito-Jokado japán cég képviselői csütörtökön elmondták, hogy az őrizetbe vett személyeket azzal gyanúsítják, hogy az egyik üzletük kirakatát betörték Szecsuan tartomány Csencsou városában.

Egyes internetes oldalak felhívására, amelyek aláírásgyűjtést folytatnak az ellen tiltakozva, hogy Japán az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja legyen, több kínai városban tartottak április eleje óta Japán-ellenes tömeges megmozdulásokat. A szervezők azzal vádolják Tokiót, hogy nem kért bocsánatot az 1930-as és 40-es években Kínában elkövetett kegyetlenkedések miatt, azt kifogásolják, hogy szerintük a japán tankönyvek meghamisítják a történelmet.

Sanghajban a rendőrség a város lakosainak mobiltelefonjaira szétküldött üzenetben hívta fel a figyelmet a tüntetésekhez szükséges hivatalos engedélyre és a fegyelmezett viselkedésre.