Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nebojsa Pavkovic is feladja magát Hágának

MTI
2005.04.15. 14:39
Állítólag mégis feladja magát a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg egykori vezérkari főnöke is, aki hetek óta ismeretlen helyen tartózkodik.

A 1998-99-es koszovói háborús bűntényekkel vádolt nyugalmazott tábornok ügyvédje, Ljubis Zivadinovic közölte pénteken a belgrádi B92 rádióval, hogy védence kapcsolatba lépett vele, s arra kérte, hogy éjt nappallá téve készítse védekezését. Az ügyvéd szerint Pavkovic "nagyon hamar" feladja magát. Zivadinovic ugyanakkor nem tudja, hogy hol van a tábornok, akinek úgy három hete nyoma veszett. Rejtélyes eltűnése előtt Pavkovic háborítatlanul élt belgrádi otthonában, és több ízben a hatóságok tudomására hozta, hogy élve nem adja fel magát.

Az Európai Unió bizottsága a hét elején pozitív értékelést adott Szerbia-Montenegrónak az úgynevezett megvalósíthatósági tanulmányra, ami előfeltétele volt a társulási és stabilitási tárgyalások megkezdésének. A brüsszeli miniszteri tanácsnak április 25-én még jóvá kell hagynia a döntést, és ehhez állítólag Pavkovicnak meg kell jelennie Hágában. Vojislav Kostunica szerb kormányfő csütörtökön azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy "minden a legnagyobb rendben lesz".