Mátyás
-6 °C
1 °C

Az új pápa üdvözletét és áldását küldi a magyar népnek

MTI
2005.04.20. 00:11
Az új pápa szeretetteljes üdvözletét és áldását küldi a magyar népnek Erdő Péter prímás, bíboros szerint, aki a konklávé befejezése után, a Szent Márta házban tartott közös bíborosi vacsorát követően nyilatkozott az MTI-nek.

Erdő Péter szerint a pápa elárulta azt is, hogy miért választotta ezt a nevet: egyrészt XV. Benedek, az első világháború végének pápájára utalva, aki a kiengesztelődés és a béke érdekében sokat fáradozott, s aki rövid pápai uralkodása alatt is igyekezett sok jót tenni. A Benedek név Szent Benedekre, Európa védőszentjére utal, aki példakép és jelkép mindenki számára, s aki azt mondta a regulájában, hogy "Jézus Krisztusnak semmit elébe ne tégy".

Erdő Péter nem kívánta kommentálni az olasz sajtóban megjelent találgatásokat, azt, hogy a magyar bíboros is Ratzinger egyik támogatójának számított. Leszögezte: a konklávé titka, hogy ki kit támogatott.

A magyar egyház és az új pápa viszonya kapcsán a prímás azt hangoztatta, hogy az egyházfő "nagyon jól ismeri Közép-Európát, s azt üzente a magyaroknak, most, amikor az első személyes találkozónk volt - már a pápai hivatalának elfoglalása után -, hogy szeretettel üdvözli és áldását küldi az egész magyar népnek".