Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Megbuktatná a türkmén kommunista párt Niyazovot

MTI
2005.05.03. 20:01
Az elégedetlenség szokatlan megnyilvánulásaként szórólapokon tömegtüntetésekre szólította fel kedden az illegalitásban működő türkmén kommunista párt a közép-ázsiai ország lakosságát, hogy az önkényuralmi módszerekkel kormányzó Saparmurat Niyazov elnök lemondását követeljék - közölték kedden fővárosi lakosok.

Elmondásuk szerint Asgabat központi kerületeinek lakosai előző nap olyan röpcédulákat találtak postaládáikban, amelyek szerzői a türkmén kommunista párt nevében arra hívták fel őket: csatlakozzanak a május kilencedikei győzelem napi tiltakozó megmozdulásokhoz. A röplapok azzal vádolták az országát 1985 óta vezető államfőt, hogy törvénytelenül birtokolja a köztársasági elnöki tisztséget, mert megszegte a legfeljebb két ilyen megbízatást engedélyező alkotmányos korlátozást.

Az 1999-ben örökös államfőnek megválasztott, magát minden türkmének atyjának (türkménbasi) tekintő Niyazov nem tűri el, hogy országának közvéleménye hangot adjon elégedetlenségének. Az államfő politikai vetélytársait börtönbe vetette vagy száműzetésbe kényszerítette. A kormányzat szigorú ellenőrzése alatt tartja a tömegtájékoztatást, Niyazov politikájának bírálata ritkaságszámba megy.  • Vennék
  • Hírek