Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Bezáratta a vidéki kórházakat a türkmén elnök

2005.03.01. 12:51
"Nem kellenek vidékre kórházak", gondolta kedden Szapamurat Nijazov türkmén elnök, és be is záratta a vidéki gyógyintézményeket. Minden türkmének atyja a vidéki könyvtárakat is bezáratta, mivel a vidékiek nem is olvasnak.

A fővárosiak kivételével az ország össze kórházát bezáratta Szapamurat Nijazov türkmén elnök. "Minek kellenek nekünk (vidéki) kórházak? Ha valaki beteg, feljöhet Asgabatba", jelentette ki az elmebeteg ötleteiről elhíresült, akut személyi kultuszban szenvedő államfő.

A vidéki kórházak bezárásával a külföldi megfigyelők szerint sikerült teljes egészében tönkretennie az amúgy is meggyengített egészségügyet. Nijazov korábban már tizenötezer kórházi dolgozót bocsátott el, így a vidéki kórházakban már eddig is szakképzetlen személyzet nyújtott elégtelen szolgáltatást.

A gondokat csak fokozza, hogy az elszegényedett ország vidéki lakosainak általában nincs pénzük az asgabati utazásra.

Külföldi megfigyelők szerint a teljesen irracionális kórházbezárások egyetlen célja, hogy az így megtakarított pénzből az elnök személyi kultuszát szolgáló agyament ötleteit, például a sivatagi ország fővárosába tervezett jégpalotát finanszírozhassák.

Nijazov a kórházak mellett a vidéki könyvtárakat is bezáratta, mondván azoknak semmi értelmük. A vidékiek nem is olvasnak, érvelt. Kijelentése különösen meglepő tekintettel arra, hogy a már többkötetes szerző elnök első műve, A lélek könyve napi kötelező olvasmánya minden jó türkménnek.



  • Vennék
  • Hírek