Auguszta
-7 °C
0 °C

Megnyitotta lelkét a türkmén diktátor

2004.09.13. 13:52
Meglepő visszafogottsággal alig tízezer példányban nyomták ki Szaparmurat Nijazov türkmén elnök legújabb művét. A magát Minden Türkmének Atyjának nevező, idióta ötleteiről elhíresült diktátor könyvének első kötete több százezer példányban fogyott el. Igaz, A lélek könyve kötelező szombati olvasmány valamennyi türkmén polgár számára.
Szerelemről, morálról és a jószomszédságról fejti ki nézeteit Szaparmurat Nijazov türkmén elnök A lélek könyve című művének minap megjelent második részében. Minden Türkmének Atyja a könyv első részével a bestsellerlisták élén áll, a siker értékét ugyan némileg rontja, hogy a mű kötelező iskolai tananyag, mi több, a türkmén polgárok kötelező szombati olvasmánya.

Az első rész a türkmén történelem filozófikus interpretációja, írja a BBC. A könyv töretlen sikerét biztosítandó a türkmén hatóságok márciusban lecsaptak egy emigrációban élő türkmén regényíróra, aki saját történelmi tárgyú műve nyolcszáz példányát próbálta becsempészni az országba. Rakim Eszenov műve Nijazov szerint elferdíti a történelmet, de legalábbis eltérően interpretálja azt.

Az eszetlen ötleteiről ismert, Türkmenisztánt 1985 óta uraló diktátor könyvét vasárnap mutatták be a nagyközönségnek a parlament épületében. A rendezvényre hivatalosak voltak a diplomáciai testület tagjai is. A könyvet első körben tízezer példányban nyomtatták ki. Ez elég visszafogottnak számít, tekintve, hogy az első részből eddig több százezer példányt adtak el.

Nijazov már-már legendás hírre tett szert ötleteivel, többek között azzal, hogy a hónapokat családtagjairól nevezte el. Jellemző, hogy még életében több települést és közteret neveztek el róla. A személyi kultusz egy időben odáig fajult, hogy már maga az elnök nevezte unalmasnak a tévé kizárólag róla szóló műsorait.

Legutóbb egy jégpalota építésének gondolatával állt elő, ez utóbbi megépítése nem lenne kis teljesítmény sivatagos, a világ egyik legforróbbnak számító országában.

Az elnök fő művén kívül további két könyvet adott ki Áldottak legyenek a türkmének és a Türkmén lelkiség öt évszázada címen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!