Bernát, Felícia
EUR 382,95 Ft
USD 362,39 Ft
8 °C
30 °C

Szerénységi rohamot kapott a türkmén elnök

2003.02.07. 12:28
Niyazov elnök unalmasnak találja, hogy a szigorúan cenzúrázott türkmén sajtó kizárólag vele foglalkozik. A magát "Minden Türkmének Atyjának" nevező államfő ezért arra kérte a sajtót, hogy "ne istenítse" annyira.
Ne istenítsenek annyira - kérte Türkmenisztán szigorúan cenzúrázott sajtóját Saparmurad Niyazov, az ország autokrata diktátora - írja a BBC. Az önmagát türkmenbasiként azaz "Minden Türkmének Atyjaként" nevező államfő szerint az embereket untatja, hogy folyton róla szóló cikkeket, tudósításokat olvasnak.

Unja magát

"Akárhányszor bekapcsolom a tévét, vagy rólam, vagy a családomról, anyámról, apámról szóló filmet adnak. Könyörgöm, ne istenítsenek már annyira, különben lehetetlen lesz tévéznem" - mondta Niyazov.

Sajtófigyelők

"Minden Türkmének Atyja" mindenesetre a külföldi tévécsatornák figyelésére szólította fel sajtótitkárát. "Ha bármi rosszat mondanak rólam vagy Türkmenisztánról, azonnal cáfolja" - utasította titkárát a türkmén állami tévé tudósítása szerint.

Az életére törtek

Niyazov az ország 1991-es függetlenné válása óta irányítja Türkmenisztánt. Ez idő alatt tevékenysége leginkább az ellenzék felszámolására és a személyi kultusz kialakítására korlátozódott. Januárban 46 embert ítéltetett el egy - a türkmén emigráció szerint koncepciós - perben, a vád szerint a csoport Niyazov meggyilkolására készült.

Szigorúan ellenőrzött munkatársak

Az elnök szigorúan ellenőrzi még közeli munkatársait is, a héten egy, a politikusok külföldi utazásait megfigyelő bizottság felállítását jelentette be. Niyazov emellett a Türkmenisztánban tartózkodó külföldiek szigorú megfigyelését is tervezi.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek