Olivér
4 °C
8 °C

Elfogták a Niyazov elleni merénylet résztvevőit?

2002.11.27. 19:23
A türkmén hatóságok elfogták a Saparmurat Niyazov elnök ellen hétfőn megkísérelt merénylet mind a tíz közvetlen résztvevőjét, akik között egyetlen türkmén sem volt - jelentette be egy magas rangú türkmén politikai vezető egy szerdai asgabati tömeggyűlésen. Diplomaták szerint a merénylet műbalhé: az elnök környezet szervezte, hogy leszámolhassanak az erősödő ellenzékkel.
A merénylők letartóztatásáról Ondzsik Muszajev, Türkmenisztán Demokratikus Pártja politikai tanácsának titkára beszélt.

Egypártrendszeri, vaskezű elnök

A párt a közép-ázsiai ország egyetlen legális pártja, "leválthatatlan elnöke" pedig - a türkmén parlament által 1999-ben örökös államfőnek kinevezett - Niyazov. Az elnök melletti szimpátiatüntetés másfélezer résztvevője halálbüntetést követelt a merénylet kitervelőire és végrehajtóira, és elhatározták, hogy kezdeményezik a parlamentnél egy ilyen határozat elfogadását.

Mint az ITAR-TASZSZ megjegyezte, Türkmenisztánban 1999 decemberében eltörölték a halálbüntetést. Az országát vaskézzel kormányzó Niyazov gépkocsijára hétfő délelőtt Asgabatban lőttek rá a támadók. A 62 éves Niyazov, aki az AFP szerint maga vezette páncélozott Mercedesét, sértetlenül túlélte a támadást.

Műbalhé?

Az elnök maga minősítette merényletnek az akciót, amelyért azonnal politikai ellenzékét tette felelőssé. Ezt valóságos letartóztatási hullám követte: türkmén hivatalos adatok szerint 16 személyt vettek őrizetbe, de a Memorial orosz emberi jogi szervezet szerint több mint száz személyt állították elő.

Türkmenisztánban akkreditált nyugati diplomaták szerdán úgy vélték, hogy a támadást minden bizonnyal Niyazov elnök környezete szervezte meg, hogy ürügyül használhassa fel az ellenzékkel való leszámolásra. A diplomaták furcsának nevezték a támadás körülményeit, és óvatosabbnak tartották a türkmén ellenzéki vezetőket annál, minthogy merényletet szervezzenek Niyazov ellen.

Más független megfigyelők nem vonták kétségbe, hogy valóban merényletkísérlet történt, de lehetségesnek vélték, hogy a háttérben Niyazov egykori közeli munkatársai és volt titkosszolgálati vezetők állnak, akik az elnök utasítására végrehajtott - általuk önkényesnek tartott - leváltásokért akartak bosszút állni.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet szerdán közleményben arra szólította fel a türkmén hatóságokat, hogy az igazság kiderítése, ne pedig a bosszúállás legyen a céljuk. Az AI aggódik amiatt, hogy a türkmén kormány esetleg megtorló intézkedések újabb hullámával válaszol a támadásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?