Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Ötvenmilliárd dollárt remél Rumsfeld a katonai bázisok leépítéséből

MTI
2005.05.13. 00:25

A korábban tervezettnél kevesebb hazai katonai bázis felszámolását fogja javasolni Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, de így is 50 milliárd dollár megtakarítást remél 20 éves távlatban a korszerűsítés jegyében fölöslegesnek ítélt létesítmények bezárásától.

Egy bizottsági vizsgálat után szeptember 8-án kerülhet az elnök elé Rumsfeld javaslata. George Bush, ha egyetért a listával, továbbítja a kongresszusnak, amely vagy elfogadja, vagy elveti, de nem változtathat rajta.

Donald Rumsfeld hangsúlyozta, hogy a jelenlegi elrendezés nagyrészt a hidegháborús szükségleteket tükrözi, ezért hozzá kell igazítani a XXI. század követelményeihez. A legutóbbi négy alkalommal - 1988, 1991, 1993, 1995 - összesen 97 bázist zártak be, amivel összesen 28,9 milliárd dollárt takarított meg a Pentagon egy kongresszusi jelentés szerint.

Az Egyesült Államokban összesen 3727 kisebb-nagyobb katonai létesítmény van, amelyek összesen 2 millió embernek adnak munkát.

A hazai átrendezéssel párhuzamosan a védelmi tárca a külföldön állomásozó amerikai erők átcsoportosítását is tervezi, amelynek során mintegy 70 ezer főt vezényelnének vissza az Egyesült Államokba Európából és Ázsiából.