Szilárda
0 °C
6 °C

A Pentagon megkerülné a CIA-t

2005.01.25. 17:43
Magyarázkodásra kényszerült az amerikai védelmi minisztérium, miután vasárnapi sajtóértesülések után hétfőn este elismerte, hogy saját hírszerző részleget állított fel, hogy ne kelljen a CIA-tól függenie. Az amerikai törvényhozás azonnali vizsgálatot kért.

Az amerikai védelmi minisztérium az első cáfolatok után hétfőn elismerte, hogy titkos hírszerzési részleget hozott létre a hadsereg alakulatainak és különleges műveleti erőinek információkkal való ellátására.

A Pentagon illetékesei szerint a Stratégiai Támogató Részlegnek (SSB - Strategic Support Branch) a létrehozását azok a változások indokolták, amelyeket a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások indítottak el - hangoztatták helyi idő szerint hétfőn a Pentagon illetékesei és elutasították azokat a feltételezéseket, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) háta mögött, a kongresszus megkerülésével rendelte el az SSB megalakítását.

Csökkentség a függőséget

A The Washington Post és a The New York Times című napilap a hét végén adott hírt a titkos Stratégiai Támogató Részlegről, amelyet Donald Rumsfeld utasítására alakítottak meg azzal a céllal, hogy csökkentsék a Pentagon csaknem teljes függőségét a Központi Hírszerző Ügynökségtől az ellenség soraiba beszivárgó hús-vér hírszerzőkkel (vagyis nem műholddal, csúcstechnológiával) végzett információgyűjtés területén, amelyet szakmai bikkfanyelven humán hírszerzésnek neveznek.

A nevük elhallgatását kérő illetékesek hangsúlyozták, hogy a Pentagon kihallatói, nyelvészei és más szakértői már két éve tevékenykednek alkalomszerűen Irakban és Afganisztánban, fontos szerepük volt Szaddám Huszein iraki exelnök 2003. decemberi elfogásában, most pedig a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) alárendeltségébe tartozó SSB-ben tízfős rajokba szervezik őket külföldi bevetésre, és mindezt a CIA tudomásával és közreműködésével végzik.

Az illetékesek leszögezték, hogy a kongresszust tavaly értesítették a tervről, a részleg nevét azonban időközben megváltoztatták, ezért a tárca képviselője aznap a kongresszusba ment, hogy tájékoztassa a törvényhozókat a félreértések elkerülése végett.

Hírügynökségek a bürokrácia csapdájában

A 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokat kivizsgáló bizottság bírálta a CIA-t, amiért nem volt elég hírszerző a terepen, és bürokratikus akadályok nehezítik az értesülések megosztását a 15 szervezetet számláló hírszerző közösségen belül.

John McCain republikánus párti szenátor hétfőn közölte, hogy a szenátus elé viszi az ügyet és úgy vélte, hogy a részleg a CIA teljesítményével kapcsolatos kudarcérzet terméke.

A hatásköri villongások régi keletűek a fegyveres erők átalakítására törekvő Donald Rumsfeld tárcája és a CIA között, amit kiélezett a hírszerző közösség átszervezése.